PDF download Download Article
Learn the surprising answer and logic behind this viral riddle
PDF download Download Article

You may have seen a variation of this riddle making its rounds on social media: “You enter a room. 2 dogs, 4 horses, 1 giraffe, and a duck are lying on the bed. 3 chickens are flying over a chair. How many legs are on the ground?” It may look like a simple math puzzle at first, but the actual answer is a clever trick. Keep reading, and we’ll walk you through how to solve the riddle (and give you a few extra brain teasers to test your puzzle-solving skills).

Section 1 of 3:

“You Enter a Room” Riddle & Answer

PDF download Download Article
  1. “You enter a room. 2 dogs, 4 horses, 1 giraffe, and a duck are lying on the bed. 3 chickens are flying over a chair. How many legs are on the ground?” Think hard! Can you solve this viral riddle challenge without hints?
    • Answer: 10 legs
    • Explanation: Count your 2 legs (since you entered the room), the 4 legs of the chair, and the 4 legs of the bed. Even though there are other animals with legs in the room, they’re either lying on the bed or flying over the chair, so they’re not on the ground.[1]
  2. Advertisement
Section 2 of 3:

Alternative Answers to the “You Enter a Room” Riddle

PDF download Download Article
  1. Some people argue that when you enter the room, your feet are on the ground but your legs are not. In that case, only the 4 chair legs and 4 bed legs touch the ground for a total of 8.
  2. Some people think the joke is ambiguous and the chair could also be on the bed. If you’re only counting the bed legs, then only 4 are touching the ground.
  3. The word “ground” typically refers to being outside. Some people think the riddle is a trick question and would use the word “floor” if it referred to inside the room.
  4. Advertisement
Section 3 of 3:

More Clever Riddles to Solve

PDF download Download Article
  1. You’re sleeping and your parents come over for a surprise breakfast. You get out pancakes, syrup, toast, and jam. What do you open first?
    • Answer: Your eyes, because you were sleeping!
  2. 2
    What 5-letter word becomes shorter when you add 2 letters?
    • Answer: Short
  3. 3
    You see a boat filled with people, but when you look again, there’s not a single person on it. How is that possible?
    • Answer: Everyone on the boat is married.
    • Answer: The man is bald!
  4. 5
    13 people walk into a hotel that has 12 rooms. Each guest wanted their own room. The bellboy solves the problem. How?
    • Answer: The bellboy was one of the 13 people that walked into the hotel. The other 12 people are guests and each can get their own room.
  5. 6
    There are 30 cows and 28 chickens in a field. How many didn’t?
    • Answer: 10! If you say “28” out loud, it sounds like “20 ate,” so if there are 30 cows and 20 of them ate chickens, only 10 of them didn’t.
    • Answer: A quarter and a nickel. Only one of the coins is not a nickel, but the other one is.
  6. 8
    Four cars come to a 4-way stop from different directions at the same time. They can’t decide who should go first, so they all drive at the same time. How did none of the cars crash?
    • Answer: All the cars were making a right turn.
  7. 9
    You’re in a dark, cold room with a candle, wood stove, and gas lamp. If you only have one match left, what’s the first thing you light?
    • Answer: The match
    • Answer: Only one! After adding the first coin, the box won’t be empty anymore!
  8. Advertisement

Expert Q&A

Ask a Question
200 characters left
Include your email address to get a message when this question is answered.
Submit
Advertisement

Tips

Submit a Tip
All tip submissions are carefully reviewed before being published
Name
Please provide your name and last initial
Thanks for submitting a tip for review!

You Might Also Like

Advertisement

About This Article

Kevin Bentley
Co-authored by:
Puzzlemaking Expert
This article was co-authored by Kevin Bentley and by wikiHow staff writer, Hunter Rising. Kevin Bentley is a puzzle maker and designer of Komino Puzzles based in England. In 2016, Kevin invented Komino puzzles, which are logic puzzles with a unique set of logical rules inspired by domino pieces and jigsaw puzzles. He has created over 30 different designs of Komino puzzles, 12 of which are presented in his first book of 200 puzzles called Komino Puzzles, published in 2018. Kevin has had a lifelong interest in solving all kinds of puzzles, including Rubik’s cube and Sudoku, and is a computer programmer with over 30 years of experience. This article has been viewed 1,035 times.
How helpful is this?
Co-authors: 3
Updated: December 11, 2024
Views: 1,035
Thanks to all authors for creating a page that has been read 1,035 times.

Did this article help you?

Advertisement